HTML

Malacfül-malacorr

Friss topikok

Irodalom a telefonfülkékben: Nyilvános Könyvcsere Flasmob lesz holnap Miskolcon

2012.09.13. 13:30 Malacfül

     Hozz és vigyél egy könyvet!
Ezzel a rövid mondattal lehetne jellemezni a Kultmélyvíz által 2012. szeptember 14-én délután 4-re a miskolci Európa térre szervezett flashmob lényegét.
Facebook oldalukon önkéntes telefonfülke-festőket keresnek ma délutánra.

    De mi köze a telefonfülke mázolásnak az olvasáshoz? A Nyilvános Könyvcsere Flashmob felhívása szerint Miskolc több pontján (a Szinva-teraszon, a színház előtt és az Európa téren) újrahasznosított telefonfülkékbe lehet elhelyezni, illetve onnét kölcsönvenni könyveket.

   A szervezők azt kérik, hogy a szabadon használható könyvespolcokról, azaz az eredeti funkciójuktól megfosztott, új feladatkörrel felruházott telefonfülkékből elvitt könyveket olvasás után vigyék vissza, vagy helyettesítsék más, általuk adományozott könyvvel az olvasók. http://hu-hu.facebook.com/events/354786537936119/

    "Okos telefonfülkéket" először 1990-ben állítottak fel Darmstadtban és Hannoverben, és mára a világ számos pontján lehet könyveket csereberélni, például az ausztráliai Bondi parton 30 könyvespolc kínálatából böngészhetnek a strandolók.

  

   

   Magyarországon a fővárosi Wekerle lakóközösség alakította ki az első nyitott könyvespolcot a Tégy egy könyvet, végy egy könyvet kezdeményezés keretén belül, a KÖKI Terminálban pedig kényelmes fotelek várják
a polcról lekapott könyvbe belelapozó, esetleg belefeledkező utasokat. Idén júniusban két KönyvMegállót adtak át Óbudán. Az Aquincumi KönyvMegálló a Római tér 1. szám előtt, míg a Csillaghegyi KönyvMegálló a Mátyás király út 5-nél várja a könyvbarátokat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár és
a csillaghegyi KultúrMontázs Civil Egyesület jóvoltából.

   Mivel a bódécskák néhány nap után, hasonlóan több geoládához, szemetesként (is) kezdtek funkcionálni, így kulcsra zárták őket és csak a könyvtár nyitva tartási idejében lehet hozzáférni az olvasnivalókhoz. A lelkes csereberélőket ez sem tántoríthatta el: azóta egy rövid fohász kíséretében a közeli ablakpárkányra helyezik
a becserélendő könyveket.

    Meghatározott időpontban, szeptemberben szerdánként délután 15 és 19 óra között lehet becserélni felhasználónként legfeljebb 10 ismeretterjesztő vagy szépirodalmi művet a MOM parkban, a Sirály sétányon. http://www.momkult.hu/programok/380.html

    Népszerű online könyvcselélő oldal a www.rukkola.hu. Itt öt saját könyvet kell felajánlani ahhoz, hogy a mások által feltöltött könyvek közül válogathassunk. A feltöltés/továbbadás arány mérése,és ennek kereslettel való súlyozása a torrentes időket idézi azzal a különbséggel, hogy nem elektronikus adatok, hanem fizikailag létező könyvek cserélnek gazdát. Pdf file, hangoskönyv, magazinok feltöltése nem engedélyezett és kizárás jár az itt szerzett könyvek értékesítéséért is.
   A koncepció sikerét bizonyítja, hogy 65 napos fennállásuk alatt 9800 felhasználóval 67 100 db feltöltött könyvvel 38 000 db átvett példánnyal büszkélkedhetnek.

    Ezekkel a lehetőségekkel szemben nem választhatjuk meg, milyen könyvet találunk. Márnint a padon, vagy valamelyik közösségi közlekedési eszközön, parkban, vagy bárhol, ahol valaki szándékosan elveszítette azt.
A direkt elveszített könyvek elveszítésének időpontját, lelőhelyét, megtalálását, esetleg egy pár szavas ajánlót
a http://veszitsel.konyvtar.hu/ oldalon lehet bejelenteni.

  Erdélyben keresztezték a könyvelvesztést a geocachinggel itt.

    Igaz, fizetni kell érte (kötetenként legalább 500 Ft-ot), de mégis jó lehetőség a magyar vagy nemzetközi best-sellereket faló közönségnek a pécsi Árkáddal szemben (Rákóczi út. 49), illetve a Westend aluljárószintjén lévő Első Könyvsiker Kölcsönző. http://www.konyvkolcsonzo.hu/ Könyvtár + könyvesbolt. Pécsett egyből 25% kedvezménnyel adják a hirdetésekből, bannerekről ismert újdonságokat, Budapesten előbb 5 db 17%-os kedvezménnyel adott kötetet kell megvásárolni, vagy kikölcsönözni a 25%-os kedvezmény eléréséhez. Ezután még 14 nap áll az olvasó rendelkezésére, hogy a visszaváltsa a vásárolt könyveket. Az így kölcsönzött könyv bérleti díja darabonként 500 Ft. Lehet még 50% kedvezménnyel vásárolni kissé meggyűrődött, szamárfüles példányokat a többezer forintért kínált "must read" kategóriás kötetek közül.

  Szóval, aki teheti, menjen ma Miskolcra az Európa térre festegetni, de főleg holnap kísérjen el néhány könyvet ugyanoda délután 4-kor, hátha nemcsak a könyvbarátok, de a könyvek is örülnek a változatos társaságnak.

Szólj hozzá!

Címkék: ingyen olvasás könyv utca miskolc óbuda könyvespolc geocaching veszíts el egy könyvet MOM Erdély KÖKI Westend nyilvános könyvcsere KönyvMegálló rukkola.hu könyvsiker kölcsönző Szabadpolc Könyvcsere

A bejegyzés trackback címe:

https://malacful.blog.hu/api/trackback/id/tr694774209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása